Ali ste vedeli ... 
... da vam spletni iskalnik Google omogoča iskanje prosto dostopnih slik?

Ste že kdaj pobrskali po slikah v spletnem iskalniku Google, izbrali poljubno sliko in jo uporabili v svoji predstavitvi, nalogi? Ste pri uporabi slike upoštevali avtorske pravice? 

Spodaj predstavljamo enostaven način iskanja prostodostopnih slik z uporabo spletnega iskalnika Google. 

Odpremo Google in vpišemo element iskane slike
Za začetek odpremo spletni iskalnik Google in v iskalno polje vpišemo poljuben element, za katerega bomo poiskali sliko.
1
Izberemo možnost prikaza slike
Ker iščemo slike, pridobljene podatke filtriramo tako, da pod iskalnim poljem izberemo možnost slike.
2
Filtriramo slike z uporabo orodij
Spletni iskalnik Google nam ponudi vse slike, ki so povezane z elementom, ki smo ga vpisali v iskalno polje. Ko želimo, da nam prikaže le prosto dostopne slike, ki jih bomo lahko uporabljali v naši predstavitvi ali nalogi, jih je potrebno filtrirati z uporabo orodij.
3
Izberemo pravice za uporabo
Iz spustnega seznama "Pravice za uporabo" izberemo eno izmed možnosti. V kolikor izberemo "Vse", nam bo spletni iskalnik prikazal vse slike povezane z iskalnim elementov, tudi tiste, ki niso dovoljene za uporabo. V našem primeru izberemo licenco Creative Commons, saj nam ta jasno določa pod katerimi pogoji lahko uporabljamo slike.
4
Izberemo sliko in preberemo podrobnosti o licenci
Sedaj so nam prikazane slike z licenco Creative Commons. S klikom na izbrano sliko se na desni strani pojavi dodatno okno, kjer si lahko preberemo več o licenci slike. S klikom na povezavo o podrobnosti licence, se nam v brskalniku odpre dodatno okno, kjer je napisano pod katerimi pogoji lahko uporabimo sliko.
5
Uporabimo sliko v skladu z licenco
Izbrano sliko lahko uporabimo, v kolikor upoštevamo zapisane pogoje v licenci. V primeru naše slike je dovoljeno kopiranje in distribucija slike v katerem koli mediju ali obliki.
6

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.