Ali ste vedeli ... 
... da lahko z orodjem Wordwall pripravimo različna gradiva, ki vključujejo elemente iger?

Wordwall je orodje, ki nam v brezplačni različici omogoča ustvarjanje največ 5 gradiv, ki jih lahko uredimo in pretvorimo v kar 18 različnih interaktivnih in 15 različnih PDF oblik. Z ustvarjenimi gradivi kot so kvizi, križanke, anagrami, iskanje besed, iskanje parov, iskanje manjkajočih besed, sortiranje ipd. lahko na enostaven način popestrimo študijski proces in hkrati vanj vključimo igrifikacijo. Gradiva lahko uporabimo kot uvodno motivacijo v obravnavano vsebino, kot preverjanje razumevanja predelane vsebine ali samo kot popestritev monotonega predavanja, s čimer pridobimo koncentracijo in pozornost študentov.

Spodaj vam predstavljamo postopek, kako na enostaven in hiter način pripraviti različna gradiva, tako interaktivna kot PDF gradiva. 

Registracija v orodje Wordwall
Za začetek odpremo spletno stran wordwall.net. V orodje se lahko prijavimo (Sing Up) z Google uporabniškim računom ali pa ustvarimo novo uporabniško ime in geslo, s katerim bomo v prihodnje dostopali v orodje Wordwall.
1
Ustvarjanje gradiva
Potem, ko se uspešno prijavimo v orodje, lahko pričnemo z ustvarjanjem novih gradiv. S klikom na gumb Create Activity se nam odpre urejevalnik za ustvarjanje gradiva. V prvem koraku je potrebno izbrati predlogo gradiva. V brezplačni različici orodja lahko izbiramo med 18 različnimi interaktivnimi oblikami gradiva in med 15 različnimi PDF oblikami. S klikom na izbrano predlogo nadaljujemo z urejanjem vsebine. Urejevalnik vsebine se razlikuje glede na to, kakšno predlogo smo si izbrali. Ko uredimo vse potrebno, kliknemo na gumb Done.
2
Urejanje nastavitev
Sedaj je gradivo že ustvarjeno. Dodamo mu lahko še nekaj vizualnih elementov in elemente igrifikacije kot so časovnik, število življenj, lestvica vodilnih, točke ipd.Ustvarjeno gradivo lahko na enostaven način pretvorimo v drugo obliko. Na desni strani imamo na izbiro enake predloge, kot smo jih imeli na razpolago pri ustvarjanju gradiva. Z enim samim klikom lahko trenutno ustvarjeno gradivo pretvorimo ali v interaktivno ali v PDF gradivo, ki ga lahko tudi natisnemo in podamo v reševanje v fizični obliki.
3
Deljenje gradiva
Ko uredimo vse potrebno, lahko ustvarjeno gradivo delimo in podamo v reševanje. V kolikor smo pripravili gradivo v PDF obliki, ga lahko shranimo na računalnik, natisnemo in podamo v reševanje v fizični obliki. V primeru, ko pa pripravimo interaktivno gradivo, ga lahko delimo na dva načina. Prvi način je deljenje gradiva preko povezave (Share). Gradivo lahko delimo s sodelavci, ki bodo lahko gradivo uporabljali in urejali za svoje namene. Ko pa gradivo delimo s študenti, lahko uredimo še nekatere možnosti, kot je anonimnost reševanja, časovni rok reševanja, prikaz rešitev in vodilne lestvice. V tem primeru se rezultati reševanja beležijo v zavihku My Results, do katerih lahko učitelj dostopa kadarkoli. Drugi način deljenja je vdelava (Embed) gradiva na spletno stran, ki podpira HTML kodo. Tako lahko interaktivno gradivo vdelamo tudi v spletno učilnico Moodle. V tem primeru se rezultati reševanja ne beležijo.
4

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.