FOKUSNA SPLETNA DELAVNICA
IZDELAVA INTERAKTIVNIH PREDSTAVITEV Z IKT

 
Na delavnici boste spoznali izdelavo interaktivnih učnih gradiv, s fokusom na izdelavi interaktivnih predstavitev. Najprej se boste seznanili z Mayerjevimi načeli, ki jih je smiselno upoštevati pri ustvarjanju večpredstavnih gradiv. Predstavili bomo različne vrste interaktivnosti in se v nadaljevanju osredotočili na praktično delo z različnimi orodji. Spoznali boste orodja, kot so H5P, Nearpod, Mentimeter, Quizizz, Canva, Iorad, Pear Deck in GoConqr. Poleg orodij za ustvarjanje interaktivnih predstavitev boste imeli priložnost spoznati še nekatera orodja za izdelavo interaktivnih učnih gradiv (npr. Mindmeister, Genially, Insert Learnig in Wordwall).

Avtorji

Sanja Jedrinović, Mateja Bevčič, Sara Drožđek, Anja Luštek, Tadeja Nemanič, Ana Žabkar Šalić, Irena Nančovska Šerbec, Jože Rugelj

Trajanje

10. maj - 24. maj 2022

Moderiranje izvedbe

Mateja Bevčič

Prijava

povezava (vpis v okolje z univerzitetnim uporabniškim imenom in geslom)

Delavnica je namenjena spoznavanju interaktivnih predstavitev. Poleg uvodnega in sklepnega dela jo sestavlja 5 poglavij: 

  • Mayerjeva načela pri ustvarjanju večpredstavnih učnih gradiv

Pri tej temi boste spoznali Mayerjeva načela in se seznanili kako jih uporabljati in upoštevati pri ustvarjanju večpredstavnih učnih gradiv. 

Kot zaključek poglavja je potrebno obvezno uspešno opraviti kviz, s katerim boste preverili razumevanje predstavljene vsebine. Kot priporočeno pa je sodelovanje v forumu, v katerem vas vabimo k deljenju vaših izkušenj z uporabo Mayerjevih načel pri ustvarjanju gradiv.

  • Interaktivna večpredstavna učna gradiva

Pri tej temi boste spoznali več vrst interaktivnosti. Kako interaktivnost vključiti v pedagoški proces boste spoznali z modelom TPCK, ki povezuje tri glavne komponente učnega okolja – vsebino, pedagogiko in tehnologijo. Ob tej priložnosti boste spoznali tudi SAMR model, ki kategorizira štiri različne ravni integracije tehnologije v pedagoški proces.  

Kot zaključek poglavja je obvezno reševanje kviza in priporočljivo sodelovanje v forumu na temo interaktivnih učnih gradiv.

  • Primerjalna analiza orodij

V tej temi vam predstavljamo primerjalno analizo orodij za pripravo različnih interaktivnih učnih gradiv. V nadaljevanju delavnice pa orodja predstavimo bolj podrobneje.

Za uspešno zaključevanje poglavja si je potrebno ogledati primerjalno tabelo orodij, ki vsebuje tudi osnovna navodila za delo z predstavljenimi orodji.

  • Izdelava interaktivnih učnih gradiv

Pri tej temi boste spoznali orodja za izdelavo interaktivnih učnih gradiv. Spoznali boste, kako lahko ustvarjamo interaktivna učna gradiva v orodjih H5P, Mindmeister, Quizizz, Genially, GoConqr, InsertLearning in Wordwall.

V zaključnem delu poglavja je potrebno obvezno oddati nalogo, v sklopu katere je potrebno s pomočjo vsaj enega izmed predstavljenih orodij ustvariti interaktivno učno gradivo na želeno tematiko, pri tem pa upoštevati Mayerjeva načela. Priporočljivo pa je sodelovanje v forumu, kjer lahko delite svoje ideje in izkušnje z interaktivnimi učnimi gradivi.

  • Izdelava interaktivnih predstavitev

Pri tej temi boste spoznali orodja, ki jih lahko uporabljate za pripravo različnih interaktivnih predstavitev. Spoznali boste, kako pripravimo interaktivne predstavitve v orodjih H5P, Nearpod, Mentimeter, Canva, Iorad, PearDeck in GoConqr.

V zaključnem delu poglavja je potrebno obvezno oddati nalogo, v sklopu katere je potrebno s pomočjo vsaj enega izmed predstavljenih orodij ustvariti interaktivno predstavitev na želeno tematiko, pri tem pa upoštevati Mayerjeva načela. Priporočljivo pa je sodelovanje v forumu, kjer lahko delite svoje ideje in izkušnje z interaktivnimi predstavitvami.

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.