Ali vas je danes že kdo nasmolil?

Danes ne verjemite vsemu, kar boste prebrali na spletu. Na današnji dan že od nekdaj neuradno praznujemo »Dan norcev« in nič narobe, če si privoščimo tudi kakšno šalo na takšen dan. Ampak pomislimo, ali je res težava samo 1. april? 

Mi bomo današnji dan izkoristili za razmislek o še eni zelo pomembni tematiki – »fake news« ali lažne novice. Prepričani smo, da ste se že vsi srečali z lažno novico, ki je bila predstavljena tako dobro, da ste ji na prvi (ali mogoče tudi na drugi?) pogled verjeli. Lažne novice niso novost, med nami so že od nekdaj. Z razmahom tehnologije in dostopnostjo informacij pa je primerov širjenja lažnih informacij oziroma dezinformacij veliko več. Vsi namreč vemo, kako enostavno je z uporabo svetovnega spleta poiskati in tudi širiti informacije med ljudi. 

Lažne novice oz. napačne informacije so po navadi ustvarjene z namenom ekonomske koristi ali namernega zavajanja javnosti in povzročanja javne škode. Zato je pomembno, da takšne informacije prepoznamo in se jih ne oklepamo. V nadaljevanju predstavljamo nekaj usmeritev, s katerimi bomo »zbudili« dvomljivce in kritike v nas in lažje prepoznali napačne informacije.  

1. Preverimo vsebino

Ko beremo prispevek na spletu (ali v kakšnem drugem mediju), se vprašajmo, ali so dejstva in podatki točni? Ali gre mogoče za starejši, prirejen prispevek? Ali je prispevek pristranski? Verodostojni mediji v prispevkih ne objavljajo enostranskih mnenj. Vedno preverite tudi protiargumente za vsebino prispevka. Razlikujte mnenja od dejstev. Bodite pozorni na prispevke in zgodbe, kjer za pridobivanje na verodostojnosti avtorji uporabljajo sklicevanje na nekoga (npr. zgodilo se je prijatelju od prijatelja), tudi to je lahko le ena izmed običajnih praks podajanja lažnih informacij. Bodite pozorni tudi na slog pisanja. Pogoste tipkarske napake ali slaba slovnica so lahko pokazatelj verodostojnosti spletne strani. 

2. Preverimo informacijski vir

Ali poznamo izvor informacij? Ali je povezava do prispevka nenavadna? Preverite stran »O nas« na viru, da boste izvedeli več o izdajatelju. Preverite različne vire in si mnenja ne ustvarite zgolj na podlagi enega vira. Če ste prispevek našli na kakšni spletni strani oz. blogu, ki vsebuje povezave do drugih spletnih strani, jih “preklikajte”. Bodite pozorni tudi na domene informacijskih virov. Tudi za stranjo z domeno .com, .org ali .net se lahko skriva kdorkoli, saj gre za domene, ki so na voljo za nakup vsakemu posamezniku. 

3. Preverimo avtorja

Kdo je oseba, ki je pripravila prispevek? Ali sploh obstaja? Če gre za avtorja, ki je strokovnjak na določenem področju, bomo lahko na spletu našli tudi druge podatke o njegovem dosedanjem delu. Razmislite, kakšen vtis o prispevku pušča izmišljeno ali skrito ime avtorja? 

4. Preverimo vire v prispevku

Ali avtor prispevka navaja vire? Ali so ti viri zanesljivi? So navedeni oz. citirani strokovnjaki dejanski specialisti za področje, ki je v prispevku izpostavljeno? Razmislite, kakšen vtis na vas pusti prispevek z anonimnimi viri, ali prispevek, ki virov sploh ne vključuje. 

5. Preverimo večpredstavne elemente (slike, videoposnetki)

Dandanes lahko z nekaj znanja uporabe različnih programskih orodij z lahkoto preuredimo oz. priredimo slike in videoposnetke. Večpredstavni elementi imajo po navadi pomembno vlogo in izrazno moč pri predstavitvi informacij. Uporabite iskalnike slik (npr. Googlov iskalnik podobnih slik, TinEye) in ugotovite, ali je bila slika že uporabljena v kakšnem drugem kontekstu, viru. Uporabite pa lahko tudi kakšna druga orodja,  kjer lahko na podlagi npr. metapodatkov, ki jih nosijo večpredstavni elementi, preverimo verodostojnost tako slik, kot videoposnetkov (npr. FotoForensics).  

Več usmeritev in nasvetov glede zavajajočih vsebin je na voljo tudi na Safe.si.

  

Najboljša zaščita pri ustvarjanju, iskanju ter deljenju lažnih informacij pa je poglobljen in kritičen razmislek. Postavljajte si veliko vprašanj ob branju, dvomite v prebrane informacije in dodatno raziskujte. 

  

Za konec prispevka pa vas vabimo h kratki aktivnosti, kjer lahko preverite, kako dobri ste v prepoznavanju lažnih informacij. Če niste prepričani o resničnosti informacij na karticah, preverite pripravljen namig. Želimo vam veliko uspeha in čim več pravočasno prepoznanih zavajajočih, lažnih informacij. 

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.