Največ vprašanj, ki smo jih dobili glede uvoza vprašanj v spletno učilnico Moodle, se nanaša na uvoz vprašanj iz Wordovih oz. tekstovnih datotek. V današnjem gradivu si bomo ogledali eno izmed najbolj osnovnih možnosti uvoza vprašanj iz Wordovih datotek – uvoz v formatu AIKEN.

Gre za zelo preprost format, ki ne zahteva poznavanje kompleksne sintakse in je zelo uporabniku prijazen format (berljiv), a posledično ne omogoča uvoza oz. priprave veliko različnih vprašanj. Namreč, s formatom AIKEN lahko v spletno učilnico Moodle iz tekstovne datoteke uvozimo kvečjemu vprašanja izbirnega tipa, kjer je pravilen en odgovor.

Pri tem pa moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil (nekaj sintakse pa vseeno moramo poznati pred pričetkom priprave vprašanj):

Pravilo 1: Vprašanje mora biti zapisano samostojno v svoji vrstici.

Pravilo 2: Vsak možen odgovor mora biti enolično označen z veliko začetnico (A, B, C, D itn.). Po vsaki označbi mora slediti pika [.] ali zaklepaj [ ) ] ter nato presledek [ ].

Pravilo 3: Vrstica, ki definira pravilen odgovor mora biti definirana neposredno pod zadnjim možnim odgovorom pri vprašanju. Vrstico začnemo z izrazom ANSWER, znakom za dvopičje [:] ter presledkom [ ].

Pravilo 4: Kljub pripravi vprašanj v npr. Wordu, datoteke s vprašanji v AIKEN formatu ne shranjujemo v .doc(x) formatu, ampak v .txt formatu.

Oglejmo si torej primer dveh vprašanj:

Kateri je najbolj enostaven in uporabniku prijazen oz. berljiv format za uvoz vprašanj v spletno učilnico Moodle?

    1. Gift
    2. Aiken
    3. XML
    4. Cloze

ANSWER: B

 

Katera izmed naštetih aktivnosti ni privzeto omogočena v spletni učilnici Moodle, ampak je del uporabe vtičnika H5P?

    1. A) Interaktivni video
    2. B) Delavnica
    3. C) Kviz
    4. D) Slovar
    5. E) Podatkovna zbirka

ANSWER: A

 

Na takšen način lahko zelo enostavno pripravimo vprašanja izbirnega tipa v spletni učilnici Moodle. Ta lahko vsebujejo dva ali več možnih odgovorov. V kolikor smo pozorni na predvideno sintakso – velike začetnice, pike in zaklepaje ter presledke, pri uvozu ne bi smeli imeti večjih težav. Pozorni moramo biti samo na posebne znake (znaki, ki niso znaki ASCII), ki jih vključujemo v besedilo vprašanja ali v možne odgovore (npr. uporaba narekovajev [“] v besedilu vprašanja lahko pripelje do težav pri uvozu). Da bi se temu izognili, besedilno datoteko vedno shranite v formatu UTF-8 (večina urejevalnikov besedil, tudi Word, bo od vas to zahtevala). Kako to naredimo, si oglejte v spodnjem videoposnetku:

Da bi vam olajšali pripravo vprašanj v AIKEN formatu, smo pripravili enostavno predlogo, s katero si lahko pomagate pri uvozu vprašanj. Sam uvoz vprašanj v spletno učilnico Moodle pa si lahko ogledate v novici Priprava predloge za uvoz vprašanj v Moodle in uvoz vprašanj.

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.