Ali ste vedeli ... 
kako obogatiti MS PowerPoint predstavitev z interaktivnimi elementi?

Zagotovo vsi poznamo orodje za pripravo predstavitve – MS PowerPoint (PPT) in zagotovo nas je veliko, ki ga redno tudi uporabljamo. Vsem nam, ki želimo klasične, že pripravljene PPT predstavitve obogatiti z interaktivnimi elementi (npr. kvizi, ankete, oblaki besed, sodelovalne table), bo namig, ki ga predstavljamo, zagotovo prišel prav.

Orodje MS PowerPoint vsebuje funkcionalnost »Add-ins«, ki uporabniku omogoča povezovanje z drugimi orodji. V seznamu orodij, ki ga ponuja omenjena funkcionalnost, lahko zagotovo najdemo kakšno orodje, ki ga že poznamo in uporabljamo pri lastnem poučevanju. Tako lahko aktivnost (npr. kvizi, glasovanja, igre, grafi), ustvarjeno z izbranim orodjem, integriramo v PPT predstavitev ter jo tudi izvajamo in spremljamo kar neposredno znotraj predstavitve.

Kako uporabiti funkcionalnost »Add-ins« v PPT predstavitvi vam predstavljamo v nadaljevanju, konkretne primere povezljivosti določenih orodij s PPT pa vam bomo predstavili v namigu naslednjič, zato vabljeni k spremljanju.

Za začetek odpremo prazno predlogo ali že pripravljeno PPT predstavitev in se postavimo na drsnico, na katero bi radi dodali aktivnost oz. interaktivni element.
1
Nato v zgornji orodni vrstici odpremo zavihek »Insert«, med funkcionalnostmi izberemo »Add-ins« in v spustnem seznamu kliknemo na možnost »Get Add-ins«.
2
V naslednjem koraku se odpre dodatno okno s seznamom orodij, ki jih lahko povežemo s PPT predstavitvijo. S pomočjo iskalnega polja lahko preverimo, ali lahko s PPT predstavitvijo povežemo orodje, ki ga že poznamo in ga uporabljamo pri lastnem poučevanju. V našem primeru smo poiskali orodje Mentimeter, ki ga dodamo v PPT predstavitev s klikom na gumb »Add«. V nadaljevanju sledimo postopku, ki se lahko razlikuje glede na izbrano orodje.
3
Ko orodje povežemo s PPT, se moramo v izbrano orodje prijaviti. Nato izberemo aktivnost, ki smo jo predhodno ustvarili v izbranem orodju (v našem primeru v orodju Mentimeter), jo dodamo v ponujeno polje (v tem primeru dodamo povezavo do aktivnosti v Mentimetru) in potrdimo izbiro (v tem primeru s klikom na gumb »Select«).
4
Aktivnost oz. interaktivni element je sedaj dodan v PPT predstavitev in pripravljen za uporabo. Ko želimo pričeti s predstavitvijo, kliknemo na ikono »Slide Show« na spodnji desni strani PPT okna. Sedaj se lahko študenti priključijo aktivnosti in sodelujejo s podajanjem lastnih odgovorov preko računalniških ali mobilnih naprav ter hkrati spremljajo odgovore vrstnikov, ki se prikazujejo kar znotraj PPT drsnice.
5
Potem, ko smo enkrat izbrano orodje že povezali in dodali v PPT, ga lahko najdemo v zavihku »My Adds«, kar nam omogoča hitrejši postopek uporabe.
6

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.