Ali ste vedeli, da nam orodje Amebis Besana omogoča lektoriranje besedila?

Vsak od nas dnevno zapiše kar nekaj besedila, tako v službenem kot tudi v zasebnem življenju. Pripravljamo dokumente, poročila, pošiljamo e-sporočila, pišemo vabila, ipd.  Pripravljamo tudi različne objave preko družbenih omrežij in vsebine za spletne strani. Pri vsem tem pa se nam velikokrat zgodi, da hitimo s pisanjem, saj smo preobremenjeni z različnimi aktivnostmi. Zato se lahko zgodi, da slovničnih napak v zapisanem besedilu ne opazimo.

Pri pregledovanju slovničnih napak v besedilu nam je lahko v pomoč avtomatska lektorica Amebis Besana, ki na hiter in enostaven način slovnično preveri zapis podanega besedila. Poleg tega, da orodje preverja slovnične napake, preverja tudi smiselnost zapisanega besedila in vsebinske napake. Z uporabo avtomatske lektorice tako odpravimo slovnične napake, naredimo naša besedila lažje berljiva, prihranimo čas pri pregledu besedil in besedila pišemo hitreje, saj smo naslednjič bolj pozorni in sproti popravljamo lastne napake.

Orodje je za uporabnike dostopno tudi v brezplačni različici z omejitvijo dolžine besedila za preverjanje do 500 znakov, med vsakim preverjanjem besedila pa mora poteči vsaj 20 sekund.

V nadaljevanju predstavljamo, kako uporabiti spletno avtomatsko lektorico za preverjanje besedila.

Za začetek v spletnem brskalniku odpremo spletno različico orodja Amebis Besana: https://besana.amebis.si. Za preverjanje slovničnih napak v besedilu kliknemo na zavihek Preverjanje.
1
V polje vnesemo besedilo, ki ga želimo slovnično preveriti. Kot že omenjeno lahko v brezplačni različici vnesemo besedilo z največ 500 znaki s predsledki. Za koliko znakov smo prekoračili omejitev oz. koliko znakov lahko še dodamo v polje, je zapisano v polju Prosti znaki.
2
Ko vnesemo besedilo v za to namenjeno polje, kliknemo na gumb Preveri.
3
V naslednjem koraku se pod poljem z besedilom pojavi besedilo z označenimi napakami, ki jih je sistem zaznal. V desnem zgornjem kotu popravljenega besedila je zapisano število najdenih napak. Napake so v besedilu označene z rdečo barvo in v kolikor pri posamezni napaki nismo prepričani, za kakšno vrsto napake gre, se s kazalcem miške postavimo nad označeno besedo, da se nam izpiše opis napake v oblaku, podrobnejši opis pa se prikaže pod popravljenim besedilom. Orodje lahko v besedilu zazna do 140 različnih napak. Kakšne napake odkrije, si lahko ogledate na povezavi: https://besana.amebis.si/vrste_napak.

*Pozor: V nekaterih primerih orodje zgolj predlaga popravek, zato ga upoštevajte le takrat, ko se vam zdi smiselno glede na vsebino in strokovnost besedila.
4

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.