Ali ste vedeli, da lahko orodje iorad dodamo kot razširitev v naš brskalnik?

Orodje iorad je namenjeno ustvarjanju interaktivnih vodičev korak-za-korakom, s katerimi lahko enostavno ustvarimo različna navodila za uporabo določenih orodij, izvedbo postopkov itd. Orodje deluje tako, da samodejno zajema zaslonske slike naših interakcij na zaslonu, na podlagi katerih ustvari posamezne korake vodiča, ki jih lahko v fazi urejanja poljubno uredimo. Orodje nam omogoča:

  • ustvarjanje vodičev z uporabo razširitve za spletni brskalnik (Chrome, Firefox, Edge), ki omogoča zajem vseh interakcij, ki jih opravljamo v spletnem brskalniku;
  • ustvarjanje vodičev z uporabo namizne aplikacije (Mac, Windows), ki omogoča zajem vseh interakcij, ki jih opravljamo na zaslonu.

 

V nadaljevanju si bomo ogledali postopek za ustvarjanje prvega.  

Obiščemo spletno stran iorad (https://www.iorad.com/). Če v spletnem okolju iorad še nimamo uporabniškega računa, izberemo možnost Try it Free.
1
Odpre se nam prijavni obrazec, kjer se v okolje prijavimo z enim izmed ponujenih načinov. Ustvarimo si lahko nov račun (vnos imena, e-naslova in gesla) ali pa uporabimo prijavo s kakšnim izmed obstoječih uporabniških računov (npr. Google, enotna prijava SAML/SSO). Za ponazoritev uporabe orodja bomo uporabili možnost prijave z osebnim Google računom.
2
Po uspešni prijavi smo preusmerjeni na stran, kjer se moramo odločiti glede načina uporabe orodja. V kolikor želimo orodje uporabiti kot razširitev spletnega brskalnika in prikazati oz. pripraviti vodiče za uporabo raznih spletnih storitev, kliknemo na gumb Add iorad to Chrome.
3
V novem zavihku se nam odpre Spletna trgovina Chrome z opisom razširitve iorad za naš brskalnik. Za dodajanje razširitve kliknemo na gumb Dodaj v Chrome. Stran v spletni trgovini nam je lahko odlično izhodišče za pregled več informacij o orodju.
4
V brskalniku se nam prikaže pogovorno okno, ki od nas zahteva potrditev dodajanja razširitve ter nas obvesti o akcijah, ki jih bo razširitev z namestitvijo imela na voljo. Za potrditev dodajanja kliknemo na možnost Dodaj razširitev.
5
Razširitev je s tem dodana v naš brskanlnik. S klikom na ikono sestavljanke v brskalniku si prikažemo dodane razširitve in med njimi bo tudi razširitev iorad. S klikom na ikono žebljička si razširitev dodamo v orodno vrstico, kar nam bo omogočilo dostop do hitrega zagona programa in pričetka ustvarjanja vodiča.
6
Zdaj lahko kadarkoli pričnemo z ustvarjanjem vodiča v ioradu. Vse, za kar moramo poskrbeti, je, da odpremo spletni brskalnik (v našem primeru Chrome) in na strani, kjer bi radi pričeli z ustvarjanjem vodiča, kliknemo na ikono razširitve iorad. Pojavilo se nam bo okno, kjer kliknemo na gumb Start za pričetek zajema naših interakcij.
7

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.