Ali ste vedeli, da lahko z orodjem Mentimeter ustvarimo kviz?

Mentimeter je spletno orodje, namenjeno anonimnemu zbiranju povratnih informacij s strani študentov preko interaktivnih predstavitev. Pedagogom omogoča ustvarjanje predstavitev z osnovnim urejanjem drsnic in dodajanjem različnih interaktivnih elementov (npr. glasovanja v različnih oblikah, kvizi, anketna vprašanja).

V namigu se bomo osredotočili na postopek ustvarjanja kviza, ki za razliko od glasovanj in anket, kjer nimamo pravilnih odgovorov, omogoča določeno mero tekmovalnosti med študenti, saj moramo pred reševanjem nastaviti pravilne odgovore na zastavljena vprašanja.

Prijavimo se v spletno orodje Mentimeter (https://www.mentimeter.com/app/dashboard). Po prijavi dostopamo do uporabniškega vmesnika, kjer se nam privzeto prikaže zavihek naših že ustvarjenih predstavitev (ang. My presentation). Novo predstavitev pričnemo ustvarjati s klikom na gumb New presentation.
1
V naslednjem koraku se prikaže okno, ki nam omogoča vnos besedila. Vanj vpišemo ime naše predstavitve in kliknemo na gumb Create presentation.
2
Med možnostmi tipov vprašanj lahko vidimo skupino Quiz Competition. Izbiramo lahko med dvema možnostma: vprašanje izbirnega tipa in vprašanje tipa kratek odgovor.
3
Najprej si oglejmo ustvarjanje vprašanj izbirnega tipa.
4
S klikom na tip vprašanja, se ustvarita 2 drsnici in sicer drsnica s vprašanjem ter drsnica z vodilno lestvico uporabnikov. Na desni strani se nam odprejo nastavitve, kjer lahko zapišemo vprašanje, možne odgovore, določimo pravilni odgovor in uredimo še nekaj dodatnih nastavitev, ki vplivajo na uporabniško izkušnjo tekom reševanja (koliko časa imajo študenti za reševanje, ali za hitro reševanje dobijo dodatne točke, ali se njihovi rezultati beležijo na lestvici vodilnih ipd).
5
Preden si ogledamo primer izpolnjenega kviza, ustvarimo še vprašanje tipa kratek odgovor.
6
Tudi v tem primeru se nam ustvarita dve drsnici in prikažejo nastavitve, kjer zapišemo vprašanje in definiramo pravilne odgovore. Podobno kot v zgornjem primeru, lahko uredimo še nekaj dodatnih nastavitev pri posameznem vprašanju.
7
Ko smo z vprašanji zadovoljni, lahko pričnemo s predstavitvijo vprašanj, tako kot smo tega tudi običajno vajeni v Mentimetru (kliknemo na gumb Present).
8
Na prvi izmed dveh drsnic, ki se ustvarita pri izbiri vprašanja, lahko vidimo vprašanje in odgovore uporabnikov.
9
Na drugi drsnici lahko uporabnikom predstavimo rezultate v obliki lestvice vodilnih.
10

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.