Od ustvarjanja in urejanja videoposnetkov do etične in kompetentne uporabe orodij generativne UI

V mesecu juliju smo v sodelovanju s Kariernimi centri UL izvedli dve delavnici, kjer so imeli študenti v okviru Kariernega tabora možnost razvijati digitalne kompetence in se bližje spoznati z ustvarjanjem in urejanjem videoposnetkov ter z etično rabo umetne inteligence.

Na delavnici Ustvarjanje in urejanje videoposnetkov, ki sta jo pripravili Eva in Eva, so se študenti najprej spoznali s konceptom animacije in fotografiranjem večjega števila fotografij z manjšimi vmesnimi premiki. Spoznali so se z zgodovinskim ozadjem snemalne tehnike in primeri dobrih praks, tudi na velikih filmskih zaslonih. Sledilo je samostojno in kreativno postavljanje snemalnega prostora in ter spoznavanje orodja Stopmotion Studio. V drugem delu delavnice so se spoznali še z orodjem CapCut in ustvarjeni posnetek uredili še s pomočjo naprednih funkcij ter tako celostno izdelali avtorski izdelek.

Na drugi delavnici, Kompetentna in etična raba umetne inteligence, ki sta jo izvajali Sanja in Mateja, smo študente seznanili z nekaj orodji, ki temeljijo na generativni umetni inteligenci in lahko podprejo študente pri učenju in pridobivanju novih znanj ter spretnosti, saj jim lahko npr. olajšajo programiranje, prevajanje, analizo in interpretacijo podatkov, izdelavo vizualizacij. Seveda morajo pri tem biti pozorni na to, da pridobljene informacije niso vedno pravilne, lahko so zavajujoče, vezane na prevladujoče mnenje ipd. Posledično je nujno, da je uporaba teh orodij pri študiju transparentna, odgovorna ter da je vsak odgovor kritično ovrednoten.

Študentom se za udeležbo in aktivno sodelovanje na delavnicah zahvaljujemo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.