Ali ste vedeli, da nam orodje Amebis Besana pomaga pri pravilnem sklanjanju besed?

Vsakemu izmed nas se je že zgodilo, da smo pri pisanju besedila naleteli na situacijo, kjer nismo bili prepričani kako sklanjati določeno besedo ali besedno zvezo. Ne želimo si, da napake takega tipa vplivajo na našo verodostojnost, zato je dobro, da vemo kam se obrniti po informacijo o pravilnem sklanjanju besed oz. besednih zvez. 

Tudi tokrat nam bo v pomoč avtomatska lektorica Amebis Besana, ki ste jo spoznali že v prejšnjem namigu. Tokrat pa vam predstavljamo možnost Pregibanje za preverjanje pravilnega sklanjanja besed in besednih zvez. Orodju bomo podali določeno besedo, le ta pa nam bo izpisal pravilno sklanjatev za vsak sklon. Pravilen sklon nato uporabimo v našem dokumentu in s tem zagotovimo ustrezen zapis besedila. 

V nadaljevanju predstavljamo, kako uporabiti prostodostopno spletno verzijo orodja pregibnika Amebis Besana, pri kateri smo časovno omejeni na pregibanje besed vsakih 20 sekund.

Za začetek v spletnem brskalniku odpremo spletno različico orodja Amebis Besana: https://besana.amebis.si. Za preverjanje pravilnega sklanjanja besede kliknemo na zavihek Pregibanje.
1
Izbrano besedo, ki jo želimo sklanjati, dodamo v polje za vnos besedila ter kliknemo na gumb Pregibaj.
2
Orodje nam kot rezultat izpiše pravilno sklanjano besedo v ednini, dvojini in množini, poleg tega pa doda še nekaj dodatnih informacij, kot sta v našem primeru spol in svojilni pridevnik. Informacije se prikažejo prilagojeno, glede na besedno vrsto, ki smo jo vnesli (npr. samostalnik, glagol).
3
Poleg sklanjanja besed, lahko sklanjamo tudi besedne zveze. Pri tem ponovimo postopek iz prejšnjih korakov.
4

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.