DAN 
ŽENA

Danes, 8. marca, obeležujemo mednarodni praznik žensk, nam bolj znan pod imenom DAN ŽENA. Na ta dan, vsako leto v več kot 100 državah praznujemo enakopravnost in dosežke žensk.

Tudi v Centru UL za uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) v pedagoškem procesu smo se odločili obeležiti dan žena na poseben način. Pripravili smo nekaj idej, kako dan žena obeležiti v pedagoškem procesu z uporabo spletne učilnice Moodle in hkrati študente spodbuditi k aktivnemu sodelovanju.

WIKI

Wiki je aktivnost, ki omogoča enostavno in hitro sodelovalno kreiranje dokumentov. Gre za kreiranje enostavnih spletnih strani, h katerim lahko svoj delež prispeva vsak izmed študentov.

Spodaj je primer uporabe wikija, kjer študenti soustvarjajo gradivo na temo dneva žena. Vsak izmed študentov v wikiju ustvari stran z določeno vsebino, v tem primeru so ustvarili strani o zgodovini dneva žena, praznovanje dneva žena v Sloveniji in drugod po svetu.

SLOVAR

Slovar študentom in učiteljem nudi možnost kreiranja naborov izrazov in definicij ter upravljanje z njimi, kot je to poznano iz slovarjev.

En primer uporabe slovarja je predstavljen spodaj. Študenti sodelovalno dopolnjujejo slovar s prazniki, ki jih praznujejo ženske po celem svetu.

PODATKOVNA ZBIRKA

Podatkovna zbirka omogoča učitelju in/ali študentom ustvarjanje, prikaz in iskanje po zbirki vnosov, povezanih z določeno tematiko. Možnosti urejanja oblike in strukture vnosov so skoraj neomejene (vključujemo lahko slike, datoteke, povezave, števila, besedilo ipd.).

Predstavljamo vam primer uporabe podatkovne zbirke kot zbirke plakatov, ki jih študenti ustvarijo na temo mednarodnega dneva žena. Študenti tako skupaj soustvarijo zbirko svojih izdelkov, ki si jih lahko med seboj ovrednotijo in podajo povratne informacije v obliki komentarjev.

Več o uporabi in ustvarjanju aktivnosti v spletni učilnici Moodle, ki podpirajo sodelovalno učenje, lahko spoznate na intenzivni spletni delavnici Moodle v izobraževanju 2 ali na fokusni spletni delavnici Sodelovalno učenje v spletni učilnici Moodle.

Ali ste tudi vi s svojimi študenti obeležili dan žena s kakšno aktivnostjo, podprto z uporabo IKT? Vabljeni, da v komentarjih z nami delite predloge in primere uporabe IKT v pedagoškem procesu na svojem področju poučevanja.

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.