Razmišljate o izdelavi izobraževalne igre z uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT)ne veste pa, katero orodje bi bilo za vašo igro najbolj primerno? Želite ustvariti enostavno ali morda kompleksnejšo igro? Vam pisanje programske kode ni tuje ali bi raje ustvarili igro po sistemu povleci in spusti? Vas zanima, katere funkcionalnosti ponujajo nekatera znana orodja za izdelavo iger v brezplačni različici? 

Kot odgovor na vsa ta vprašanja smo pripravili nabor nekaj orodij za ustvarjanje enostavnih iger s principom povleci in spusti ter bolj kompleksnih iger, pri čemer je dobrodošlo tudi znanje programiranja. V tabeli si lahko preberete kratek opis predstavljenih orodij ter njihove ključne prednosti in slabosti. Za boljšo predstavo, kaj vse lahko s posameznim orodjem ustvarimo, pa vabljeni, da si ogledate že ustvarjene primere iger. 

Ime in povezava do orodja
Opis
Prednosti in slabosti
Primeri igre
H5P Branching Scenario
H5P je orodje za ustvarjanje interaktivnih gradiv, med drugim tudi iger. Z aktivnostjo tipa Branching Scenario lahko ustvarimo simulacijsko igro, v katero lahko vključimo različne naloge, vprašanja in predstavitve. Ustvarimo lahko zelo kompleksno vsebino, ki se prilagaja interakcijam študenta.
+ ni potrebno znanje programiranja
+ brezplačen v okolju Moodle in na spletnih straneh, narejenih z WordPressom
+ enostaven za uporabo
+ velika kakovost končnih izdelkov

– plačljiv na spletni strani H5P.com
Quest
Quest je orodje za izdelavo iger, ki temeljijo na besedilu. Poleg besedila lahko v igro vključimo tudi slike in zvok ali pa npr. vdelamo videoposnetek iz Youtuba, s poznavanjem kode pa lahko igro nadgradimo tudi z uporabo HTML-ja oz. JavaScript. Z orodjem lahko izdelamo npr. simulacijsko igro ali pa ustvarimo različne problemske situacije.
+ ni potrebno znanje programiranja
+ brezplačen
+ enostaven za uporabo
+ na voljo spletna in namizna različica (za Windows)

– vizualno manj privlačno za igralce
Scratch
Scratch je vizualni programski jezik, namenjen ustvarjanju interaktivnih zgodb, iger in animacij, ki deluje po principu povleci in spusti. Omogoča razvoj kreativnega in sistematičnega mišljenja ter sodelovalnega dela. V igro lahko vključimo različna vprašanja, ustvarimo dialoge med liki in spreminjamo ozadja.
+ potrebno poznavanje le osnovnih konceptov programiranja
+ brezplačen
+ enostaven vizualni uporabniški vmesnik
+ podprt z odlično skupnostjo za pomoč

– omejen nabor funkcionalnosti
Snap!
Snap! je vizualni programski jezik, podoben Scratchu. Za razliko od Scratcha pa Snap! omogoča več funkcionalnosti, kot so npr. gradnja lastnih blokov, uporaba rekurzije in združitev z JavaScript funkcijo, s čimer predstavlja platformo za resno učenje, saj ponuja široko dimenzijo ustvarjanja, številna raziskovanja in tudi programiranje zelo zahtevnih programov.
+ potrebno poznavanje le osnovnih konceptov programiranja
+ brezplačen
+ spletna in namizna različica orodja

– ni optimiziran za mobilno in tablično uporabo
Buildbox
Buildbox je orodje za preprosto izdelavo 2D in 3D iger za računalnik in mobilne naprave in deluje po principu povleci in spusti. Like in objekte lahko dodajamo kar iz knjižnice, ki ponuja zelo širok nabor elementov. Za lažje delo z orodjem so na voljo številni vodiči.
+ ni potrebno znanje programiranja
+ brezplačen
+ enostaven in uporabniku prijazen vmesnik
+ omogoča urejanje naprednih funkcionalnosti posameznih objektov

– omejena uporaba v brezplačni različici
eAdventure
EAdventure je orodje za izdelavo iger, ki je nastalo prav z namenom integracije iger v izobraževalni proces. Uporabniki ustvarjajo preko vizualnega uporabniškega vmesnika in v igro dodajajo vprašanja, naloge tipa povleci in spusti ipd. Igro lahko uporabimo za preverjanje znanja študentov, saj se odgovori študentov shranjujejo.
+ ni potrebno znanje programiranja
+ brezplačno, odprtokodno okolje
+ enostaven uporabniški vmesnik

– pomanjkanje nekaterih funkcionalnosti
– možne težave z odzivnostjo programa
Unreal Engine
Orodje Unreal Engine je pogosto uporabljeno za ustvarjanje iger. Ponuja širok nabor možnosti, vse od oblikovanja vizualizacij pa do izdelave visokokakovostnih iger za osebne računalnike, konzole in mobilne naprave z obogateno (ang. Augmented Reality) in navidezno resničnostjo (ang. Virtual Reality). Tudi to orodje beleži dosežke študentov.
+ za ustvarjanje preprostih iger znanje programiranja ni potrebno
+ brezplačen
+ brezhiben in uporabniku prijazen
+ zelo zmogljiv

– potrebno znanje programiranja (C++) za uporabo naprednih funkcionalnosti
Unity
Unity je eno izmed najpogosteje uporabljenih orodij za ustvarjanje iger. Ustvarjalcem omogoča ustvarjanje poglobljenih in interaktivnih izkušenj v 2D ali 3D okolju za najrazličnejše naprave. Z orodjem Unity lahko prav tako beležimo rezultate študentov.
+ v brezplačni različici lahko ustvarjamo brez večjih omejitev
+ zelo prilagodljiv, z njim lahko ustvarimo praktično vse

– potrebno znanje programiranja (C# ali JavaScript)
– nekoliko bolj kompleksno orodje

Če želite podrobneje spoznati pristopa učenje z igrami ter učenje z ustvarjanjem iger, metodologijo SADDIE ter si ogledati še več orodij, primerov in navodil po korakih za izdelavo igre, se nam lahko pridružite na spletni delavnici Izdelava iger z uporabo IKT.

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.