Ali ste vedeli, da lahko v spletno učilnico Moodle vprašanja dodamo na različne načineVerjetno smo vsi najbolj navajeni načina, kjer v spletni učilnici enostavno izberemo možnost dodajanja novega vprašanja. Pri dodajanju imamo možnost dodati več kot 14 različnih tipov vprašanj in po izbiri tipa vprašanja smo v spletni učilnici preusmerjeni na stran, kjer lahko s pomočjo predpripravljenega obrazca vnesemo vsako posamezno vprašanje.  

Gre za zares priročno rešitev, a po navadi kar nekoliko časovno zamudno, sploh če imamo vprašanja že pripravljena v kakšni drugi obliki. V spletnih učilnicah Moodle tako obstaja poleg dodajanja vprašanj »na novo« tudi možnost uvoza vprašanj iz kakšne druge datoteke. A preden pričnemo z uvozom vprašanj si oglejmo, s kakšnimi formati datotek lahko delamo v kvizu v spletni učilnici Moodle.

Blackboard – format, ki nam omogoča uvoz datotek tipa DAT in ZIP. Največja prednost uporabe tega formata je v možnosti uvoza slikovnih informacij kot del vprašanja oz. odgovora.

Examview – format za uvoz XML datotek iz orodja Examview.

Format Aiken – format za uvoz enostavnih izbirnih vprašanj iz tekstovnih datotek.

Format GIFT – format za uvoz različnih tipov vprašanj iz tekstovnih datotek. Dodajamo lahko vprašanja izbirnega tipa, vprašanja tipa drži-ne drži, vprašanja tipa kratek odgovor, vprašanja ujemanja, vnos manjkajočih besed, vprašanja, ki kot odgovor pričakujejo številčno vrednost, ter esejski tip vprašanj.

Format manjkajoče besede – ravno tako format, ki nam omogoča uvoz vprašanj tipa manjkajoče besede iz tekstovne datoteke.

Format Moodle XML – specifičen Moodle format v obliki XML datoteke. Uporabimo ga lahko za uvoz in izvoz vprašanj.

Format WebCT – tekstovni format, ki omogoča izvoz in uvoz vprašanj izbirnega tipa in vprašanj tipa kratek odgovor.

Ugnezdeni odgovori (Cloze) – možnost, ki nam omogoča uvoz vprašanj v obliki odstavka besedila, ki vsebuje različne tipe vprašanj (npr. kombinacija izbirnega tipa vprašanja in vprašanja manjkajoče besede v eni nalogi).

Za začetek si oglejmo, kako uvažamo vprašanja v Moodle in kako si lahko zelo enostavno pripravimo predlogo za pripravo vprašanj za uvoz v Moodle. Spremljajte vsebine na naši spletni strani in v naslednjih dneh odkrijte še nekaj zanimivih možnosti, ki jih ponuja uvoz vprašanj v spletno učilnico:

  • Priprava predloge za uvoz vprašanj v Moodle in uvoz vprašanj
  • Format AIKEN
  • Format GIFT
  • Format Moodle XML
  • Ugnezdeni odgovori (Cloze)
  • Uvoz večpredstavnih elementov v besedilu (in možnemu odgovoru) vprašanja

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.