Delavnica Uporaba EndNote in spletnih vodičev Osrednje družboslovne knjižnice Jožeta Goričarja

V okviru skupnosti multiplikatorjev sta Nataša Godec in Marko Aupič med letoma 2021 in 2023 izvedla več ponovitev delavnice z naslovom Uporaba EndNote in Spletnih vodičev Osrednje družboslovne knjižnice Jožeta Goričarja, namenjene visokošolskim učiteljem in sodelavcem Univerze v Ljubljani.

V prvem delu delavnice je Nataša Godec udeležencem predstavila digitalno Osrednjo družboslovno knjižnico Jožeta Goričarja ter Spletne vodiče, ki so jih pripravili za uporabnike. Med vodiči najdemo zanimive videovsebine in vodiče korak-za-korakom, ki so nam lahko v pomoč pri delu z digitalnimi viri. Med aktualnimi gradivi je izvajalka izpostavila Mozaik multimedijskih vsebin za pomoč pri učinkovitem iskanju gradiv ter gradivo o uporabi vsebin, zaščitenih pod licencami Creative Commons.

Drugi del delavnice je bil namenjen predstavitvi dela s spletnim orodjem EndNote za iskanje in zbiranje, urejanje oziroma organiziranje, oblikovanje ter shranjevanje referenc. Marko Aupič nas je na začetku vodil pri prijavi v orodje, nato pa nam je nazorno prikazal možnosti in funkcionalnosti, ki jih ponuja orodje. Udeleženci smo se tako seznanili s tremi načini dodajanja referenc v EndNote knjižnico, ustvarili mape/skupine referenc in spoznali možnosti deljenja zbranih referenc z drugimi visokošolskimi učitelji in sodelavci. Predstavljeni sta nam bili tudi funkciji Match (iskanje ustrezne revije za objavo članka) in Format paper (uporaba za besedila, ki niso napisana s pomočjo orodja EndNote) ter posebna vtičnika Cite While You Write, ki nam omogoča vstavljanje citatov med pisanjem besedila v Wordovih dokumentih, in vtičnik za brskalnik EndNote Click, ki nam omogoča hiter dostop do PDF gradiv s celotnim besedilom.

Vabimo vas, da spremljate dogodke na naši spletni strani, saj v skupnosti multiplikatorjev načrtujemo še kar nekaj zanimivih aktivnosti.

Lepo vabljeni!
natasa

Nataša Godec

Multiplikatorka za didaktično uporabo IKT v pedagoškem procesu na UL FDV

aupic-marko

Marko Aupič

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.