Prvi koraki s ChatGPT

Uporaba orodij umetne inteligence - ChatGPT

V zadnjem obdobju je pozornost javnosti in tudi področja izobraževanja vzbudila uporaba orodij umetne inteligence, ki že oz. bodo v prihodnjem obdobju pomembno vplivala na razvoj učenja in poučevanja. Študenti lahko dandanes ob uporabi orodij, kot je ChatGPT, ki je nov jezikovni model, sposoben avtomatiziranega učenja iz velike količine podatkov o jeziku, zelo hitro pripravijo prispevke, odgovore na esejske tipe vprašanj, programsko kodo v različnih jezikih in druge vrste vsebin. Zato se lahko upravičeno vprašamo, kako načrtovati učenje in poučevanje, da presežemo izzive, ki jih nove tehnologije prinašajo.

Prvi korak k razumevanju orodja, kot je ChatGPT in razmisleku o izzivih ter priložnostih, ki jih za izobraževanje prinaša, je seznanjanje z možnostmi orodja. Zato vam danes predstavljamo kratek namig, kako lahko ChatGPT tudi sami preizkusite (če še niste). Za več informacij o orodju lahko obiščete stran https://openai.com/blog/chatgpt/.

Današnji namig je tudi kratek uvod v pilotni projekt, ki ga načrtujemo v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu, kjer se bomo osredotočili na pregled orodij umetne inteligence, ki so nam lahko v podporo pri izvedbi različnih nalog v pedagoškem procesu ter pripravili smernice za načrtovanje aktivnosti, ki bodo poleg učenja, omejenega na podatke, ki so na voljo različnim orodjem umetne inteligence, vključevale tudi zmožnosti razvijanja novih spoznanj in kritičnega razmišljanja o informacijah, ki jih orodja umetne inteligence ponudijo.

Prvi koraki z orodjem ChatGPT:

Registracija
Najprej si na strani https://openai.com/api/ ustvarimo uporabniški račun. Po registraciji si lahko ogledamo različne rešitve podjetja OpenAI.
1
Prijava
Nato se na strani https://chat.openai.com/ prijavimo in dostopamo do vmesnika orodja ChatGPT.
2
Postavljanje vprašanj
V uporabniškem vmesniku, ki se prikaže, zapišemo svoje vprašanje.
Na primer, vprašajmo, kako lahko nadgradimo svoje poučevanje v smeri bolj aktivnega vključevanja študentov.
2.1
Odgovori
ChatGPT nam ponudi odgovor, ki ga lahko uporabite pri svojem delu.
Seveda, pa moramo kritično ovrednotiti vsak odgovor pred uporabo.
2.2

Uporaba je precej enostavna, a ne? Ne preseneča, da orodje uporabljajo že učenci in dijaki v osnovnih ter srednjih šolah.

Za konec delimo še nekaj svojih prvih vtisov po testiranju orodja:

Prednosti:

  • Enostavna uporaba
  • (Zaenkrat) brezplačna uporaba
  • Ponudi rešitve tudi na zahtevna vprašanja, ki predvidevajo reševanje (matematičnih) problemov, pisanje programske kode ipd.

Nekaj slabosti:

  • Odgovori, ki jih ponudi orodje niso vedno pravilni.
  • Viri informacij oz. navedbe, ki jih ponudi orodje ob pripravi odgovorov niso vedno verodostojni.
  • Pri kompleksnejših vprašanjih lahko hitro opazimo ponavaljanje oz. pretirano uporabo določenih besednih zvez v odgovorih.
  • Če isto vprašanje (npr. esejskega tipa) postavi več oseb, se lahko zgodi, da se odgovor pri več osebah ponovi.

ChatGPT je zagotovo orodje, s katerim se bomo v prihodnjem obdobju pogosto srečevali, tako pedagogi, kot tudi študenti, zato vas vabimo k preizkušanju in spoznavanju orodja za lažje soočanje z izzivi in priložnostmi, ki jih bo ponujalo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.