Delavnica za študente UL FFA: Orodja umetne inteligence

V torek smo izvedli delavnico na Fakulteti za farmacijo UL, kjer smo študentom predstavili različna orodja umetne inteligence.

Srečanje smo začeli z nekoliko podrobnejšo predstavitvijo orodja ChatGPT, kjer smo si skozi praktični prikaz pogledali, kako orodje deluje, kako napišemo povpraševanje ter kako lahko orodje uporabimo pri učenju in poučevanju v obliki Sokratskega nasprotnika, sodelavca, osebnega inštruktorja ipd. Nato je sledil še pregled nekaterih drugih orodij za generiranje besedila, kot so Gemini (Bard), Claude, Perplexity, orodij za generiranje slik, kot so Leonardo.ai, Stable Diffusion, Craiyon, in orodij za generiranje videoposnetkov, kot so invideoAI, Fliki, Veed.io. Sledila je krajša predstavitev Copilota za Microsoft 365, ki nam pomaga pri delu z Wordom, Excelom, PowerPointom, Outlookom in drugimi MS orodji, možnosti uporabe umetne inteligence znotraj Canve za oblikovanje grafik in besedila, orodja AI Tutor Pro, ki študenom omogoča preverjanje znanja oz. nadgradnjo znanja s postavljanjem vprašanj v obliki pogovora, ter še orodje Consensus, ki nam je lahko v pomoč pri iskanju literature za pisanje člankov.

Na koncu smo si ogledali nekaj prednosti in slabosti uporabe umetne inteligence v poučevanju, se pogovorili o izzivih, ki nam jih le-ta prinašajo, si ogledali nekaj smernic UL ter študente opozorili na kritično vrednotenje podatkov, ki nam jih orodja umetne inteligence generirajo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.