Izvedena delavnica za pedagoge UL: Pregled možnosti uporabe IKT za spletno anketiranje

V petek, 12. 7. 2024, smo v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu v okviru Digitalnega ULTRA maratona za pedagoge UL izvedli usposabljanje: Pregled možnosti uporabe IKT za spletno anketiranje, kjer smo se osredotočili na pregled različnih IKT, ki omogočajo pripravo in/ali uporabo vprašalnikov za zbiranje podatkov in povratnih informacij.

Udeleženci delavnice so spoznali možnosti priprave vprašalnikov s pomočjo uporabe različne IKT. V prvem delu delavnice smo pregledali različne funkcionalnosti oz. aktivnosti v spletnem okolju Moodle, in se glede na njihov namen, osredotočili na praktično preizkušanje pri ustvarjanju različnih vrst vprašanj z aktivnostjo poimenovano “Anketa”, “Pripombe oz. Odziv (ang. Feedback)” in “Vprašalnik”. Med izbranimi aktivnostmi smo naredili primerjavo funkcionalnosti in sistematično pregledali prednosti in izzive pri uporabi le-teh.

V drugem delu delavnice smo pregledali funkcionalnosti orodja MS Forms, ki deluje v okolju Microsoft 365. Gre za uporabniku prijazen in intuitiven vmesnik, ki omogoča hitro ustvarjanje vprašalnikov, kvizov, prijavnih obrazcev in preizkusov znanja. Pedagogi lahko izbirajo med različnimi vrstami vprašanj, kot so izbira med več odgovori, besedilni odgovori, ocene, datumi, Likertova lestvica ipd. Orodje omogoča enostavno integracijo z drugimi MS orodji. Rezultate vprašalnikov lahko tako enostavno pregledamo v Excelu za nadaljno analizo ali pa jih delimo s soustvarjalci ali študenti v MS Teams.

Za konec smo na kratko predstavili še uporabo orodja 1KA, ki omogoča še bolj obsežne ter napredne možnosti analize in prilagajanja vprašalnika ter deljenja, poleg tega pa vključuje tudi obsežno dokumentacijo, vodiče, spletne seminarje in podporo uporabnikom, kar olajša uporabo orodja in reševanje morebitnih težav.

Vabljeni k ogledu posnetka srečanja v naši podporni učilnici, kjer bodo tekom maratona na voljo tudi dodatna gradiva. Ključ za vpis v učilnico je: anketiranje2024. Spletna učilnica se nahaja v Moodle okolju, kamor se prijavite s svojo UL ID.

Več informacij o Digitalnem ULTRA maratonu 1.0 pa najdete na povezavi.

Vsem udeleženim se zahvaljujemo za udeležbo na Digitalnem ULTRA maratonu in čestitamo za nove pridobljene digitalne kompetence, veščine in znanja za uporabo IKT v pedagoškem procesu.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU.

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.