Izvedena delavnica za pedagoge UL: Uporaba orodja H5P za ustvarjanje interaktivnih gradiv

V sredo, 10. 7. 2024, smo v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu v okviru Digitalnega ULTRA maratona za pedagoge UL izvedli usposabljanje: Uporaba orodja H5P za ustvarjanje interaktivnih gradiv, kjer smo se osredotočili na pregled funkcionalnosti, ki jih orodje ponuja za enostavno pripravo različnih interaktivnih predstavitev, videoposnetkov in preostalih učnih gradiv.

Udeleženci delavnice so spoznali osnovne funkcionalnosti orodja H5P, ki omogoča enostavno ustvarjanje interaktivnih gradiv za različne namene v pedagoškem procesu. H5P je zmogljivo orodje, ki omogoča ustvarjanje različnih vrst interaktivnih vsebin, kot so kvizi, različne naloge, interaktivne predstavitve, interaktivni videoposnetki, prilagodljiva gradiva in še več.

 

Na delavnici smo podrobneje predstavili delovanje orodja H5P, si pogledali, katere funkcionalnosti nam ponuja, ter se med drugim naučili ustvariti različne vsebine, saj H5P omogoča ustvarjanje več kot 50 različnih tipov interaktivnih gradiv (križanke, učne kartice, ujemanje parov, vstavljanje besed, interaktivne knjige ipd.). Posebno pozornost smo namenili ustvarjanju interaktivnih videoposnetkov, kjer smo na časovno premico dodajali različne interaktivne elemente z namenom povečanja pozornosti ogledovanja vsebine in podajanja takojšnjih povratnih informacij. Tako si lahko študenti ogledajo gradivo v svojem lastnem tempu in se poljubno vračajo na mesto, ki jim predstavlja oviro pri pridobivanju znanja ali pa imajo možnost dodatnega utrjevanja znanja, pedagog pa s pripravo tovrstnega gradiva pridobi vpogled do napredka študentov in analizo njihovega sodelovanja.

 

Gradiva lahko pedagogi s študenti tudi brezplačno delijo npr. preko spletnih učilnic Moodle ali spletnih strani, narejenih z WordPressom. Nastale vsebine so vizualno privlačne in dodatno motivirajo študente za njihovo učenje.

 

 

Vabljeni k ogledu posnetka za uporabo orodja H5P v naši podporni učilnici, kjer bodo tekom maratona na voljo tudi dodatna gradiva. Ključ za vpis v učilnico je: DUM-H5P-2024. Spletna učilnica se nahaja v Moodle okolju, kamor se prijavite s svojo UL ID.

 

Več informacij o Digitalnem ULTRA maratonu 1.0 pa najdete na povezavi.

 

Vsem udeleženim se zahvaljujemo za udeležbo na Digitalnem ULTRA maratonu in čestitamo za nove pridobljene digitalne kompetence, veščine in znanja za uporabo IKT v pedagoškem procesu.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU.

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.