Izvedena delavnica za študente UL: MS Excel 2. del

Včeraj smo v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu v okviru Digitalnega ULTRA maratona 1.0 za študente UL izvedli usposabljanje MS 365: Excel 2. del.

Sanja je predstavila nekatere osnovne in bolj napredne funkcionalnosti, ki nam lahko olajšajo vsakodnevno uporabo in obvladovanje podatkov, ki jih imamo na voljo.

Delavnico smo pričeli s kratko obnovo tem in bližnjic, ki smo jih spoznali v 1. delu delavnice o uporabi orodja Excel. Ponovili smo kako ustvarjati in oblikovati grafikone za vizualno predstavitev podatkov in kako spremeniti prikaz podatkov na našem grafikonu, izbrati slog in barvo posameznega grafikona ter možnosti filtriranja podatkov, ki se kažejo v grafikonu. Na tem mestu smo se osredotočili na ustvarjanje grafikonov iz obsega podatkov ter kako prikazati niz podatkov, ki izstopa.

Smo pa v nadaljevanju spoznali razliko med navadnim obsegom podatkov in skupkom podatkov v Excelovi tabeli ter se naučili kako tabelo ustvariti in urejati. Naučili smo se tudi kako odstraniti dvojnike in uporabljati različne funkcije, kot je npr. XLOOKUP, ki omogoča iskanje v tabelah in obsegih ter olajšuje delo in učinkovito upravljanje s podatki in še mnogo drugih.

Ena izmed pomembnih tem je bila tudi uvoz podatkov iz spleta, ki se nenehno spreminjajo. S tem smo se naučili, kako lahko v Excel uvažamo podatke iz spleta in jih nato uporabimo za analizo ali pripravo poročil.

Za konec smo se spoznali še z vrtilnimi tabelami, ki so zelo uporabno orodje za analizo in prikazovanje podatkov na razumljiv način, saj omogočajo enostavno upravljanje in interaktivno prikazovanje podatkov.

Vsem udeleženim se zahvaljujemo za udeležbo na Digitalnem ULTRA maratonu in čestitamo za nove nabrane digitalne kilometre ter pridobivanje in nadgradnjo digitalnih kompetenc, veščin in znanj za uporabo IKT v študijskem procesu.

Za vse, ki bi si želeli ogledati posnetek delavnice, pa smo pripravili tudi podporno spletno učilnico, kjer bodo tekom maratona na voljo tudi dodatna gradiva. Ključ za vpis v učilnico je: DUM-S2024. Spletna učilnica se nahaja v Moodle okolju, kamor se prijavite s svojo UL ID.

Več informacij na povezavi.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU.

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.