Izvedena delavnica za pedagoge ULl: MS365 Excel 3. del

Včeraj smo v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu v okviru Digitalnega ULTRA maratona za pedagoge UL izvedli usposabljanje MS 365: Excel 3. del.

Sanja je predstavila nekatere bolj napredne funkcionalnosti, ki jih orodje ponuja in nam lahko olajšajo obvladovanje večjega in raznolikega števila podatkov, ki jih imamo na voljo.

Spoznali smo kako lahko naše delo z Excelom postane še bolj učinkovito z uporabo vrtilnih tabel. Te nam omogočajo hitro agregacijo in filtriranje podatkov ter ustvarjanje različnih pogledov na podatke, kar pospešuje proces analize. Uporabniki lahko enostavno prilagajamo vrtilne tabele, da ustrezajo našim specifičnim potrebam. Lahko spreminjamo postavitve stolpcev, vrstic in polj. Namesto pregledovanja obsežnih tabel lahko uporabimo vrtilne tabele za ustvarjanje preprostih in preglednih pogledov na podatke, kar omogoča boljše razumevanje kompleksnih podatkov. Vrtilne tabele pa so povezane z vrtilnimi grafikoni, ki omogočajo dinamično prikazovanje rezultatov analize podatkov. To olajša vizualizacijo trendov in vzorcev v podatkih.

Naučili smo se tudi, da če so podatki dinamični in se spreminjajo, se lahko vrtilna tabela samodejno posodobi, ko posodobimo vir podatkov, kar olajša vzdrževanje in uporabo.

Za konec smo si pogledali še nekaj prednosti urejevalnika Power Query, ki skupaj z vrtilnimi tabelami in drugimi orodji za analizo podatkov v Excelu omogoča uporabnikom učinkovito pripravo, transformacijo in analizo podatkov za različne namene.

Vsem udeleženim se zahvaljujemo za udeležbo na Digitalnem ULTRA maratonu in čestitamo za nove nabrane digitalne kilometre ter pridobivanje in nadgradnjo digitalnih kompetenc, veščin in znanj za uporabo IKT v pedagoškem procesu.

Za vse, ki bi si želeli ogledati posnetek delavnice, pa smo pripravili tudi podporno spletno učilnico, kjer bodo tekom maratona na voljo tudi dodatna gradiva. Ključ za vpis v učilnico je: DUM-P2024. Spletna učilnica se nahaja v Moodle okolju, kamor se prijavite s svojo UL ID.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.