Izvedena delavnica za pedagoge UL: Osnove uporabe spletnih učilnic Moodle

V marcu smo v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu v okviru Digitalnega ULTRA maratona1.0 za pedagoge UL izvedli usposabljanje Osnove uporabe spletnih učilnic Moodle, kjer smo se podrobneje spoznali z osnovnimi funkcionalnostmi in učinkovitim krmarjenjem ter ustvarjanjem aktivnosti v spletnih učilnicah Moodle.

Ena izmed prednosti uporabe spletnih učilnic je učinkovita organizacija pedagoškega dela in pridobivanje povratnih informacij s strani študentov, zato smo si podrobneje pogledali kako uporabljati aktivnosti, ki so namenjene komunikaciji s študenti in/ali kolegi (forum obvestil, forum za sodelovanje, klepetalnik) in kakšne so razlike med njimi.

Spoznali smo se s funkcionalnostjo Izbira, ki jo lahko uporabimo npr. za rezervacijo terminov za govorilne ure oziroma za razvrščanje študentov v skupine ter si pogledali, kako nam lahko uporaba koledarja v Moodlu olajša organizacijo pedagoškega dela.

Sprehodili smo se čez uporabniški vmesnik in si pogledali, kje lahko spremljamo (ne)aktivnost sodelujočih, ter kako načrtovati dejavnosti, da spodbudimo sodelovanje in interakcijo s strani študentov pri usvajanju študijske snovi. 

Z namenom, da bi udeleženci usvojili osnove uporabe spletnih učilnic, smo se seznanili z ustvarjanjem virov Datoteka, Mapa, Stran, Knjiga in dejavnosti Naloga, saj s temi aktivnostmi omogočamo hitrejše iskanje, urejanje in deljenje informacij ter izboljšamo usklajevanje pedagoškega dela za pedagoge in študente.

Spoznali pa smo tudi zanimivo možnost »komentiraj PDF« pri oddanih nalogah študentov, ki omogoča, da iz izdelkov študentov ustvarimo datoteke PDF, v katerih lahko podajamo komentarje, označujemo dele besedila ipd., brez da bi na računalnik nalagali oddane naloge študentov.

V kolikor bi vas zanimalo več glede uporabe spletne učilnice Moodle, se z veseljem srečamo tudi z vami in organiziramo izobraževanje tako za pedagoge kot tudi študente, vsem udeleženim pa se zahvaljujemo za udeležbo na Digitalnem ULTRA maratonu in čestitamo za prve nabrane digitalne kilometre ter pridobivanje in nadgradnjo digitalnih kompetenc, veščin in znanj za uporabo IKT v pedagoškem procesu

Vabljeni, da se nam (ponovno) pridružite na prihajajočih usposabljanjih. Za vse, ki bi si želeli ogledati posnetek delavnice, pa smo pripravili tudi podporno spletno učilnico, kjer bodo tekom maratona na voljo tudi dodatna gradiva. Ključ za vpis v učilnico je: DUM-P2024. Spletna učilnica se nahaja v Moodle okolju, kamor se prijavite s svojo UL ID (s klikom na gumb UL ID Avtentikacija na prvi strani, za pomoč pri prijavi je na voljo tudi vodič na povezavi).

Več informacij na povezavi.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU.

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.