Izvedena delavnica za pedagoge UL: MS365 Excel 2. del

V petek smo v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu v okviru Digitalnega ULTRA maratona 1.0 za pedagoge UL izvedli usposabljanje MS 365: Excel 2. del.

Sanja je predstavila nekatere osnovne in bolj napredne funkcionalnosti, ki jih orodje ponuja in nam lahko olajšajo vsakodnevno uporabo in obvladovanje podatkov, ki jih imamo na voljo.

Delavnico smo pričeli s kratko obnovo tem in bližnjic, ki smo jih spoznali v 1. delu delavnice o uporabi orodja Excel.

Pogledali smo si kako urejati pogojno oblikovanje in kako ga počistiti. V nadaljevanju smo se osredotočili na ustvarjanje grafikonov iz obsega podatkov ter kako prikazati niz podatkov, ki izstopa. Sanja je razložila tudi, kako spremeniti prikaz podatkov na našem grafikonu, izbrati slog in barvo posameznega grafikona ter možnosti filtriranja podatkov, ki se kažejo v grafikonu.

Ena izmed pomembnih tem je bila tudi uvoz podatkov iz spleta, ki se nenehno spreminjajo. S tem smo se naučili, kako lahko v Excel uvažamo podatke iz spleta in jih nato uporabimo za analizo ali pripravo poročil.

Naučili smo se tudi kako odstraniti dvojnike in razlikovati med obsegom podatkov in tabelami, kjer smo pozornost namenili tudi funkcijama VLOOKUP in XLOOKUP, ki omogočata iskanje v tabelah in obsegih ter olajšujeta delo in učinkovito upravljanje s podatki.

Vsem udeleženim se zahvaljujemo za udeležbo na Digitalnem ULTRA maratonu in čestitamo za nove nabrane digitalne kilometre ter pridobivanje in nadgradnjo digitalnih kompetenc, veščin in znanj za uporabo IKT v pedagoškem procesu.

Zaradi velikega zanimanja bomo organizirali tudi delavnico MS 365: Excel 3. del, kjer bomo pozornost namenili še spoznavanju dela z vrtilnimi tabelami in Power orodji.

Vabljeni, da se nam (ponovno) pridružite na prihajajočih usposabljanjih. Za vse, ki bi si želeli ogledati posnetek delavnice, pa smo pripravili tudi podporno spletno učilnico, kjer bodo tekom maratona na voljo tudi dodatna gradiva. Ključ za vpis v učilnico je: DUM-P2024. Spletna učilnica se nahaja v Moodle okolju, kamor se prijavite s svojo UL ID (s klikom na gumb UL ID Avtentikacija na prvi strani, za pomoč pri prijavi je na voljo tudi vodič na povezavi).Veselimo se sodelovanja z vami.

slika o digitalnem maratonu, slike excel
Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU.

Naročite se na naše e-novice...

… in bodite prvi obveščeni o dogajanju v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu.